MsZ dnes schválilo štatút mesta, predaj 28 nehnuteľností neodobrilo

25.08.2010 Prešov

Prešov 25. augusta (TASR) - Prešovskí poslanci schválili dnes počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva návrh nového štatútu mesta, ktorý prináša niekoľko zmien napríklad v právach a povinnostiach primátora, členov ...
Rokovania sa dotkli aj mestského majetku, MsZ však odpredaj 28 prebytočných nehnuteľností vo vlastníctve samosprávy neschválilo. Odobrilo však predaj pozemkov mesta súkromnej spoločnosti za účelom prevádzkovania verejných parkovísk a dofinancovanie rekonštrukcií viacerých základných škôl.
Podľa štatútu mesta musia poslanci schváliť napríklad plat primátora a rozsah jeho funkcie na celé funkčné obdobie najneskôr 90 dní pred voľbami. Primátor si môže zároveň vybrať dvoch svojich zástupcov, pričom určí ich poradie. Ak niektorého odvolá, poverí zastupovaním ďalšieho, a to do 60 dní. Poslanec Jozef Kužma (SDKÚ-DS) v tejto súvislosti povedal, že sa tu miešajú volené funkcie s menovanými. "Nemyslím si, že je dobrým riešením, že primátor má právo menovať a odvolávať svojich zástupcov, " poznamenal.
"Štatút mesta hovorí napríklad aj o území mesta, symboloch, postavení, označovaní ulíc a iných verejných priestranstiev a číslovaní stavieb, ako aj o samospráve a jej výkone, " informovala hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová. Podľa jej slov môžu miestni obyvatelia na základe prijatého uznesenia ovplyvňovať život v meste nielen prostredníctvom mestských orgánov, ale aj referendom a zhromaždením občanov.
Prešovskí poslanci dnes po diskusii a viacerých návrhoch neprijali uznesenie o odpredaji prebytočného majetku mesta. Návrh na predaj 28 vytypovaných nehnuteľností, ktorých prevádzkovanie je pre samosprávu neefektívne, predložil MsZ odbor správy mestského majetku s cieľom zlepšiť finančnú situáciu mesta.
"V rozpočte na tento rok máme kapitolu 1.000.000 eur za odpredaj mestského majetku. Ak sa v štáte nevyberie daň z príjmu fyzických osôb tak, ako sa plánuje, budeme musieť riešiť výpadok na výdavkoch, " konštatoval hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik. Podľa jeho slov sa s konkrétnymi objektmi nič nerobí už sedem rokov. Nie je to efektívne nakladanie s majetkom mesta, poznamenal.
Mestskí poslanci dnes zároveň schválili dofinancovanie rekonštrukcie v Základnej škole (ZŠ) Važecká v sume 8600 eur, ZŠ Šrobárovej vo výške 18.447 eur a na vyriešenie havarijných stavov v šiestich materských a ďalšej ZŠ takmer 480.000 eur. "Zastupiteľstvo sa týmto problémom muselo zaoberať na základe hrozby z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý pohrozil zatvorením škôl v prípade neodstránenia zatekajúcich striech a iných poškodení, " vysvetlila Adamová.
Poslanecký zbor dnes odsúhlasil aj odpredaj časti pozemku na Exnárovej ulici s výmerou asi 1100 metrov štvorcových spoločnosti BILLA reality Slovensko, s.r.o. , za účelom prevádzkovania verejného parkoviska za cenu podľa znaleckého posudku, pôjde najmenej o 100 eur za meter štvorcový.
 

Vyberte región

mark